9.2.07

Un any de "civisme"

Tot just ara fa un any que es va aprovar l’ordenança municipal del civisme a l’Ajuntament de Barcelona. Per “celebrar” l’esdeveniment dimecres a l’espai La Torna de Gràcia es va poder veure l’estrena del video que en Jordi Oriola ha fet durant el període de discussió del text i la seva aprovació.

Hi testimonis per tots els gustos. Ciutadans i ciutadanes anònims que donen la benvinguda a més ma dura, membres de les organitzacions que han acabat presentant un recurs a la norma i responsables de l’Ajuntament amb perles com la de Maite Fandos, de CiU, agraint a La Vanguardia la campanya prèvia per conscienciar d’una ciutat bruta i incívica (com a mínim li hem d’agrair la sinceritat!)

En poc més d’una hora en Jordi deixa en evidencia que la recepta de l’Ajuntament en el cas de l’ordenança és la d’amagar allò que es considera que ofèn la vista i la moral de la gent benpensant de la ciutat. I probablement en això radica el principal problema, en pensar que alguns tenen més dret a la ciutat que altres. Més dret a gaudir del carrer, de l’espai, de ser protegits, de ser escoltats, que altres.

No és només un bon documental, àgil i ple de sentit de l’humor (que tant ens convé) sinó també un document per pensar sobre els models de convivència que estem construint.

A les seves cartes, ara en Jordi Oriola afegeix els vídeos... la cosa promet.

3 comentaris:

Jordi Oriola i Folch ha dit...

Moltes gràcies per la ressenya, Dolors. Només dues cosetes: La primera una precisió, el documental dura 31 minuts. I la segona que aquest dijous 15 de febrer es torna a passar a les 19h30 al Servei Civil Internacional, c/ del Carme 95 baixos, Raval, Barcelona.

ExCoachCris ha dit...

Hola Dolors.
Gràcies per tenir un blog "accesible".
Des de que vaig decidir deixar el cotxe al "parking" i agafar el transport públic per anar a la feina he vist com un dia i un altre la quantitat de gent que el fa servir "gratis" creix i creix.
Pot ser aquest no és el lloc adient per protestar d'això però crec que, posats a parlar de civisme, la actitud d'aquesta gent acabarà provocant l'incivisme de molts més.
La T5, que jo faig servir cada dia, es gairebé gratuïta. Paguem jo i un parell més. Al metro passa el mateix (o pitjor, viatja més gent).
Farà algú alguna cosa? L'estat central va aprovar l'any passat un munt de diners extra per al transport públic. No vull pensar que era per financiar aquests passatgers. Sabent que agafar el bus a altres ciutats de l'estat costa 65 céntims (o menis) ¿qué fem? Segur que el dia que decideixi no pagar jo em multaràn.
Perdona, ja sé que no és cosa teva, peró internet i els blogs ténen aquestes coses.
Perdona també el meu català escrit, però quan anava a escola encara cantaven el "cara al sol".
Estic segur que faràs el que cal.

Cristóbal

Unknown ha dit...

Penso que de vegades sota les ordenances cíviques -parlo del cas de Tarragona- s'hi amaguen ganes de voler controlar 100% el carrer des de l'ajuntament, oblidant que el carrer és una "cosa" viva, no previsible.

He vist com feien fora un home per tocar la guitarra però tranquils: quan hi ha una victòria futbolística important hem d'aguantar sorolls fins a les 3 de la nit. Lllavors no hi ha covsme que valgui.

Una abraçada Dolors i felicitats pel teu bloc!