23.1.07

Canvi climàtic

L’alcalde de Paris, Bertrand Delanöe ha anunciat que destinarà 6 milions d’euros (1.000 milions pessetes) del pressupost municipal en replantar 2000 hectàrees d’arbres en un país del tercer món, seguint una de les recomanacions del protocol de Kyoto que insta a països rics a finançar la reforestació en països en vies de desenvolupament. També pretén augmentar les 1.850 hectàrees de bosc de la capital francesa fins a 8.000 en els propers 7 anys.

Sense dubte és una acció exemplar, però gairebé simbòlica i del tot insuficient per aportar elements reals a la lluita contra el canvi climàtic.

Però el senyor Delanöe, socialista, té sort de ser un alcalde francès i per això pot fer propostes com aquesta sense por de ser l’ase de tots els cops. França és un dels països europeus amb un índex més elevat de preocupació pel medi ambient, i entre aquestes preocupacions les del canvi climàtic. Partits de dretes i esquerres debaten amb rigor i seriositat les propostes i mesures a prendre i les iniciatives polítiques i socials que cal dur a terme per afrontar la reducció de les emissions de CO2 a l’atmosfera i els seus efectes en el medi i el clima.

Si algun alcalde català hagués tingut una proposta similar seria hores d’ara diana de totes les crítiques i objecte de tots els acudits de la setmana. Així s’ha reaccionat a Catalunya davant de qualsevol proposta que des d’ajuntaments o del propi govern s’ha proposat en aquesta direcció. Molts entenen l’ecologisme polític a casa nostra com una excentricitat urbana contrària al progrés i el desenvolupament econòmic.

Potser haurien d’anar de vacances a Paris aquests dies.

13 comentaris:

Nayox ha dit...

Benvolguda Dolors: Sòc un Lleidatà que desprès de 20 anys he amortitzat el meu vot...
Que els diries a aquells que ens anomenen integristes ecològics?? (Puigcercós dixit).Per acabar el meu vot per a la catalana de l'any per a la Sra. Neus Català, l'he vist avui a tv3 i m'ha emocionat em recorda a la meva padrina, 91 anys de coerència i dignitat. Salut i fins aviat

Unknown ha dit...

Dolors he descober tel teu blog passant per l'enoticies. Segur que amb 6 milions es poden fer servir millor si es tracta d'eliminar la contaminació que plantant arbres. Per començar crec que tothom està d'acord que el vehicle privat contamina molt i es un dels punts que es poden atacar per reduïr la contaminació. Ara bé, els polítics no poden demanar esforços a la gent, anar posant impediments com els famosos 80 per hora si no hi ha una alternativa al cotxe(a molts llocs no hi és). L'entrada a Barcelona per Mataró cada dia es un caos de cotxes? Pq? doncs pq algu que no te feina va decidir posar un semafor abans del famós nus viari de glories. Cotxes parats = contaminació innecessaria! Tots els càrrecs de confiança i consellers perquè porten un vehicle de gama alta que contamina horrors, pq no van amb un PRIUS (per allo de donar exemple)?Està molt bé plantar abres de cara a la galeria, pero vaja, això no solucionarà el canvi climatic, pel canvi climàtic caldran idees enginyoses i crec que els polítics en general potser farien bé de posar-se a les mans de científics i fer les simulacions amb models matemàtics per analitzar l'impacte de les solucions proposades i decantar-se per la millor en termes de cost/eficacia.

Daniel More ha dit...

Potser si que seria la rialla de tots/es si un/a polític/a tirés endavant una iniciativa com la de l'alcalde de París. Però Iniciativa ha d'aprofitar que té la bandera de l'ecologisme, a l'igual que altres partits aprofiten que tenen la bandera del nacionalisme. S'acosten temps on la sostenibilitat del món en el què vivim es posarà en crisis, i Iniciativa ha d'aglutinar tot aquest espai de sensibilització per el medi ambient. Potser ara rebrieu escarnis o indiferència en propostes ecològiques, pero seria camí caminat per, arribat el moment, està en el lloc oportú.

Daniel More ha dit...

La sensibilització i el treball en matèria medio ambiental, a Iniciativa us hauria de donar un gran rèdit electoral en el futur. Ho heu de saber aprofitar.

Jordi Garriga i Molinera ha dit...

Excel·lent article! El que no entenc és com tens l'estómac que se te'n fotin de la manera com ho fan a e-noticies. Això va en el sou!?
El cas és que, mentre a Davos (!) discuteixen sobre els efectes (fonamentalment econòmics, d'acord, però en parlen!) del canvi climàtic, encara tenim a casa personatges que el qüestionen. El darrer que he llegit jo? L'inefable Jiménez Losantos: "El cambio climático es un invento de los ecologistas para cobrar subvenciones" (a Libertad Digital). Sense cometaris...
Salut!

Martí Casares ha dit...

Després que ahir a Mataró t'interpel·lés una mica massa bruscament potser sobre les actualitzacions del teu blog i després de l'emocionant intervenció de l'Andreu Majó em permeto recuperar un post antic i dedicar-te'l. T'hi convido.
Fins una altra.

http://marti58.blogspot.com

ErrareHumanumEst ha dit...

És evident que moltes de les accions que han d'anar destinades a minimitzar els efectes del canvi climàtic són les d'aturar o minimitzar l'actual model de creixament, com per exemple, reduïr la dependència dels combustibles fòssils i el més important crec que jo que és aprofitar al màxim la retenció de CO2 que realitzen els boscos mundials, pel que respecte a Catalunya, caldría millorar molt el tema d'incendis perquè de res serveix tenir boscos per a retenir CO2 si llavors, en un estiu sec s'ens cremen, amb aquest sentit voldria pronunciar que la solució si que existeix perquè de fet molts països ja la utilitzen. L'abandó dels boscos accelera la freqüència, intensitat i sobretot l'extenció de l'incendi, així doncs, caldria una gestió forestal que pogués permetre al propietari de comercialitzar la seva fusta de manera eficient i alhora fer-ne del seu bosc, un bosc sostenible. Així és com actuen els països escandinaus i de fet hauria de ser al revés, perquè aquests són als llocs on la retenció europea de CO2 és màxima i per tant els convindrien unes mesures de gestió encarades a la màxima retenció de CO2, mentre que aquí convindrien més gestions com les actuals a escandinàvia, dónada la manca d'aigua i tenint en compte que els boscos abandonats poden retenir un 20% de la precipitació, amb aquestes derrocariem el problema dels incendis, el de l'aigua es milloraria i obriria una nova porta al comerç forestal català

David Bussé ha dit...

Benvolguda Dolors:

Avui posant a google "ICV" i "canvi climàtic"apareix en un "click" el teu blog.

Molt encertat. Felicitats.

Fart de la pol·luta Barcelona ens anirem a viure a Gualba. Reducte català encara sostenible i ben ple d'arbrat "montsenyenc". Un tant diferent dels interiors d'illa i de ciment eixamplencs :-(
En parlar amb uns quants gualbencs per organitzar una CPL d'ICV ens expliquen com s'ha anat deixant de preservar el territori per uns "malaios"de Rolls Royce que fa més de 20 anys que ens van declarar la guerra...

D'altres amb la bandera ens anomenen "integristes ecològics", als ciutadans participatius i ètics.


L'equitat i la igualtat està en els barris, pobles i ciutats, en les persones i en el gènere, en els rics i en els pobres, en els migrants, en els joves i en els grans, en els autòctons i els nouvinguts.
La França sensible ja va fer el Maig francès.
Aquest Maig a Catalunya ens hi juguem molt més que més arbres al territori. Ens juguem un futur sostenible per als nostres fills.


Vindríes o saps qui voldria venir a plantar un arbre roig, verd i lila i de més colors en un acte públic d'ICV a Gualba sobre el canvi climàtic per sensibilitzar gualbencs i "pixapins" de que ja n'hi ha prou i podem fer molt vers qui ens ha declarat la guerra.


Pare...On són els nius? Què no hi ha arbres? Ni cucs, ni abelles, cera, ni mel...
Mare...On són els cotxes? Què no hi ha autopistes? Ni plàstic, ni televisions, ni fums, ni món...

Fins la victòria (aviat) i sempre

David

ErrareHumanumEst ha dit...

Els arbres roig, verd i lila suposo que els pintaràs amb pintura oi?

ErrareHumanumEst ha dit...

La pintura pels peixos grossos especuladors, sort a l'acte, espero que expliquis com ha anat.

davidbusse ha dit...

Doncs l'acte a Gualba va anar força bé.
Hi ha ganes i gent.
Vam comptar amb responsables locals d'ICV. El candidat numero 1 per Granollers i President d'ICV al Vallès Oriental, Jaume Vernet i la regidora de medi ambient a Cardedeu, Neus Casajuana.
L'acte es celebrà un tant impuntualment...Es celebrà el diumenge 25. Vam parlar de valors com la cultura, la identitat, l'educació, l'ecologia, l'ètica, la llibertat, el respecte. I és clar com compaginar la qualitat de vida, que no és nivell de vida amb el canvi climàtic. Van acudir forces gualbencs amb ganes de millorar el seu poble, la seva terra, el seu país i és clar que es volia promoure també un canvi polític i una candidatura.
N'estem contents tant per la tasca educativa i concienciadora realitzada com per la il·lusió d'un poble que simbòlicament plantarà esforços verds d'amor per la natura, rojos per lam igualtat, liles i roses pel respecte al gènere, blancs de pau i d'altres colors per a un poble més sostenible i responsable amb les persones, l'entorn i la vida futura del seu planeta.
Gualba m' ha dut records de les excursions amb l'Agrupament i ha estat una visita a Gualba diferent de la que fem els "pixapins" a les àrees rurals. No hem donat cap lliçó, més aviat em escoltat el que preocupa a la gent de Gualba i el que podem fer pel Vallès i pel Planeta cadascú amb el seu seny i coneixement per la col·lectivitat i un be trascendent per tots: La natura i les persones.
De pas afegir que els 50 cartells anunciant l'acte no va caldre anar-los a treure, ja els havien (cívica) o incívicament reciclat...
Malaurada consciència dels inconscients i irespectuosos de color negre i gris que especulen amb el poder i no respecten la ideologia, ni l'educació ;-(

ErrareHumanumEst ha dit...

Sense l'educació no es pot aconseguir tot el demés. M'agrada que ho hagis citat. L'ecologisme sense educació no és ecologisme sinó reivindicacions mancades de sentit comú i pobres en raonaments científics. Jo crec que la societat en general està mancada d'aquests coneixements i la prova es veu clarament en la manca de ideologies constructives presents en molta gent, tant del sector civil com del "verd". Aquesta manca d'educació pot portar a situacions paradoxals i contradictories amb principis ecològics. Un problema força comú al païs és que s'ha generat una certa moda a fer-se dir "ecologistes", molts d'ells intenten dónar solucions i algunes, sense ser conscients, no són precisament ecològiques, sinó basades en mitificacions populars que s'han extès dins la societat. Per evitar aquests greus erros caldrà l'actuació de l'educació, així almenys demandarem allò que és correcte i no pas allò que és una contradicció amb els nostres principis. També serà a través d'aquesta educació que sortiran futures joves promeses capaçes d'aportar solucions i investigacions a un tema que és molt desconegut (Sobretot a la Mediterrània) i que ara per ara, tot i que queda moltíssim per descobrir, s'avança molt a poc a poc.

ErrareHumanumEst ha dit...

Ànims i continueu així.