22.2.06

L'Estatut a Caprabo

Avui he anat a Caprabo.

Probablement a un que no has estat mai, al C/ Ciències de l’Hospitalet on l’empresa té un dels centres de recepció i distribució de mercaderies, al costat del que serà la nova seu de la Fira de Barcelona. La delegació de CCOO hi ha organitzat un acte, adreçat als treballadors i treballadores, per a parlar de l’Estatut.

I hem pogut parlar de l’Estatut de debò, del que és fruit d’una negociació que no és en absolut senzilla, però que cada dia està dibuixant un nou terreny de joc en el que la Generalitat té més competències i més deures cap els seus ciutadans i ciutadanes (que és el que significa el capítol de drets i deures!).

La idea principal era donar algunes pinzellades sobre una pregunta clau: Afectarà l’Estatut un cop aprovat la vida dels treballadors i treballadores de Catalunya?

Sí i molt, sobretot perquè el Títol I (Drets i deures i principis rectors) obliga a les administracions catalanes a no ser passives i per tant a actuar davant les persones que no tenen recursos per accedir a un habitatge, article 26 (fer vivenda social o ajudes al lloguer, per exemple) a garantir l’accés de totes les persones a la informació mediambiental que tenen els poders públics, article 27 (amagar abocaments il·legals als nostres rius com el cas d’Erkimia a Flix ja no hauria de ser possible!).

I sobretot afectarà el fet que la Generalitat tindrà més competències i més recursos, per tant més capacitat de governar.

Ens hem centrat en dos exemples.

Traspàs de les competències en trens regionals i rodalies de RENFE. Amb el nou Estatut la Generalitat en serà la responsable de regular entre altres elements, els horaris, freqüències o trajectes. La proximitat en la gestió és en aquest cas un exemple clar d’avantatge per a millorar el servei i fer-nos la vida més fàcil (més facilitat perquè els ajuntaments parlin directament de les necessitats locals sense haver d’anar a Madrid, combinar els trens amb altres transports públics de la Generalitat sense haver de dependre d’una altra administració...)

Traspàs de la inspecció de treball. L’instrument contra el frau en les contractacions, un dels elements de control de la precarietat laboral i sobretot una de les eines per lluitar contra els accidents de treball serà a partir del nou Estatut responsabilitat de la Generalitat. La vintena d’inspectors i inspectores que el Ministeri té a Catalunya poden esdevenir un grup més nombrós, amb més recursos i amb més eficàcia a l’hora de treballar per a que els centres de treball del nostre país siguin llocs més segurs i no hi perdi la vida ningú.

Jo avui he après moltes coses a Caprabo sobre les condicions de treball a un centre de distribució i potser algun dia valdrà la pena parlar-ne més. Espero que la gent que avui ha vingut a l’acte també hagi après alguna cosa, és gent que ha vingut a preguntar i a conèixer. Altres ja no volen escoltar. Han pres la decisió que aquest és i serà un mal acord (clar als catalans com al Barça les coses no ens poden anar mai bé del tot!) i no deixen que ens expliquem.

1 comentari:

Joan Lleonart ha dit...

Dolors,

no es el primer cop que t'escolto o et llegueixo sobre el tema de l'estatut i la veritat és que aportes una forma de veure'l, la nostra, que l'apropa al carrer i l'allunya dels conceptes eteris i dels debats sobre el sexe dels angels...

ja saps que a vegades val la pena fer 200 km per que ens puguis fer aterrar a la transformació dels nostre entorn que pot suposar l'estatut...

És una eina, molt bona, que pot fer possible la transformacio social de la nostra societat...

Anims esteu fent una bona feina!