Escola del segle XIX, Mestres del segle XX i Alumnes del segle XXI
Si divendres passat anava a Sant Boi a parlar de l’efecte d’Internet i en concret els blocs, a la política, avui he anat a la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB a la taula de cloenda de les Converses pedagògiques 2008. Enguany amb el títol Educació, Tecnologia i Comunicació.
Per parlar-ne amb propietat m’he deixat aconsellar per l’Ismael Peña, gerent del Campus for Peace de la UOC i expert en TIC, que ahir mateix feia una provocativa conferència a BDigital Global Congress “Estudiants digitals, institucions analògiques, professorat en extinció”
Apunto algunes de les reflexions comentades:
Si parlem de TIC cal fer èmfasi en les T, la I i la C. Tecnologia i estar al dia de les noves eines, però també i sense oblidar que parlem d’INFORMACIÓ i COMUNICACIÓ també. I l’escola ha de posar les bases. És impossible dominar nous llenguatges si no domines el més bàsic (llegir, escriure i expressió oral).
INTERNET canvia COM estudiem (avui la major enciclopèdia per mestres i alumnes és Google!) però també QUÈ estudiem (cal formar en la capacitat crítica o de discernir entre la immensitat d’informació a la xarxa) i COM APRENEM (podem treballar amb alumnes d’altres centres i consultar professors de tot el món!).
Professorat i alumnes utilitzen les TIC però no a l’aula! (El 57% dels alumnes de l’OCDE les utilitza a casa cada dia i només el 3% a l’escola; el 70% del professorat usa el seu correu electrònic...) Es coneix la eina però no s’ensenya a usar-la. La majoria de la gent és autodidacta o aprèn del seu entorn.
De nou em preocupa un tema: la possibilitat de generar noves exclusions i noves diferències. En aquest cas amb l’accés (els alumnes que tenen connexió a casa) i amb la capacitat de cadascú d’espavilar-se sol (no tothom és capaç de ser autodidacta!)
Les alumnes de les converses d’avui ho han resumit amb la frase del principi, molt encertada:
Escola del segle XIX, Mestres del segle XX i Alumnes del segle XXI
3 comentaris:
He descobert aquest blog per pura casualitat i, certament, no tinc cap intenció de seguir consultant-lo en un futur. Ara bé, i sense que serveixi de precedent, m'agradaria expressar algunes opinions que res a veure tenen amb l'article publicat.
ICV està essent una desgracia per al país. No parlo ja de la famosa àrea metropolitana de Barcelona, que és l'única Catalunya que coneixeu -aquella que acaba al Bruc-, sinó per la resta. Us vau extralimitar parlant del Segre sense consultar abans amb els regants, és clar, que com aquests no són militants d'ICV no existeixen.
La vostra política referent a carreteres és una aberració. Heu plagat Catalunya de radars mentre els punts negres segueixen existint. També el vostre govern en col·laboració amb el de Madrid vau fer veure que arreglarieu la Nacional II abans de les eleccions del Març, després, les obres es van paral·litzar i ara aquesta autovia sembla una pista de rally.
La vostra política referent al transport públic és hipòcrita i irreal. A Lleida encara seguim suportant uns regionals que triguen d'entre tres i cinc hores en arribar a Barcelona. El transport públic amb autobús no és gaire millor, tres hores en el millors dels casos i quinze euros de factura. Sí, ara tenim ave, però un bitllet val 25 euros, i si el vols agafar t'has de desplaçar a la capital.
Ens feu reciclar. Però després no hi ha centres de reciclatge a cada poble.
Voleu treure els transgènics dels camps i limitar el regadiu, però no doneu cap alternativa real als conreus. Critiqueu les plantacions de blat de moro, i no teniu en compte que aquestes depuren més CO2 per hectàrea que un bosc de pins. Demaneu que es deixin d'utilitzar pesticides, però no teniu en compte que les plagues són inherents a l'explotació intensiva dels conreus.
Esteu a favor de la immigració massiva, que ha desfigurat els pobles de menys de 15000 habitants. Esteu a favor de la integració, però a les poblacions d'interior encara seguim veient com els negres s'enduen les seves nenes cada estiu per practicar-li's l'ablació de genitals.
Defenseu que tothom té dret a la sanitat pública, però per una revisió ginecològica les dones de Mollerussa han d'esperar 15 mesos.
Defenseu les ajudes als més desfavorits, però les famílies autòctones dels nostres pobles ja no tenen dret a aquestes, perquè ara se les enduen els immigrants.
Defenseu la justícia social, però ens mateu a impostos i us queixeu dels preus dels aliments. El kilogram de blat de moro valia 30 pessetes l'any 1985, ara en val 34 ja és un bon preu. El 2004 el blat de moro valia 24 pessetes el kilo. El gasoil per alimentar els nostres tractors val ara 80centims el litre, els nostres tractors consumeixen 240 litres durant un dia laboral intensiu.
La jornada laboral dels pagesos ha de ser d'un mínim de 12 hores al dia per poder sobreviure. Si tinguèssim treballadors no arribaríem a finals d'any.
L'atur a les províncies segueix creixent. Ningú ha posat fre a la construcció. Ni tant sols al Pirineu lleidatà, on fins i tot el conseller Llena -conegut per tots nosaltres- s'ha construït el seu petit ranxo en zona protegida.
No teniu vergonya. Ningú critica les vostres idees respectables com qualsevol altra, sinó la hipocresia, les mentides i la ignorància de la que feu gala i bandera. Aquí encara recordem com les nostres famílies pageses petites propietaries, amb menys de 10 hectàrees cadascuna fugien el 36 perquè anarquistes i comunistes formaven comitès assassins. Aquí no us vol ningú, sou uns traïdors a la terra.
Visca Catalunya.
Visca la República.
Visca els ciutadans lliures.
Fora els dogmes de fe.
Fora la nova església del segle XXI que és "l'ecosocialisme". Mort al catecisme.
señora Camats: como profesor en activo, que intenta seguri ni que sea de lejos la evolución tecnológica para aplicarla al aula, creo que la fe en las TIC es excesiva, al menos en un nivel "básico". quiero decir que para saberlas utilitzar hacen falta una serie de capacidades previas, que no estoy seguro que se puedan conseguir simplemente con un ordenador. por otra parte, creo que es demasiado simplista deir "lo nuevo es internet", quiero decir que considero qu epuedne haber otrs innoacions pedagógicas que también pueden ser útiles.
no sé si ha quedado claro...gracis por su atención
albert Quílez (el nombre es el de mi mujer)
cerdanyola v
Benvolgut i despistat amic Lo Gené. Em temo que barreges naps amb cols.
Tens raó amb moltes denúncies de les que fas:
- falta invertir més en sanitat pública i en transport públic (per això volem pujar imposots als més rics, ves quina aberració!).
- la "nostra política" a les carreteres evita morts i emissions de C02. Jo la defensaré on clagui per antipàtica que sigui. De fet és la que van aplicar els EEUU als anys 70! conseqüència de la crisi del petroli.
- Sí volem reciclar més perquè només amb la reducció ajudarem a reduir l'impacte dels residus i sí volem treure els transgènics de Catalunya com les 100.000 persones que han signat la ILP que no es deixarà debatre al Parlament.
- Jo l'any 1936 no havia nascut però si avui sóc diputada d'una democràcia és perquè hi va haver gent que va lluitar per la República i que va es va quedar lluitant contra el franquisme i per la recuperació de les llibertats, nacionals i democràtiques. Molts d'ells, gent del PSUC. Em sento molt orgullosa de ser-ne hereva d'alguna forma.
Publica un comentari a l'entrada